SIFIR ATIK DANIŞMANLIĞI

SIFIR ATIK DANIŞMANLIĞI

SIFIR ATIK DANIŞMANLIĞI

Sıfır Atık Sistemi 7 Adımda Kurulur;

1)      Odak noktası belirlemesi

Sıfır atık kurulum aşamalarından ilki olan ve önemli bir konumda yer alan odak notası belirlemesinde, sistemin kurulumu, etkin ve verimli bir şekilde uygulanması, sistemin işleyişinin izlenmesinden sorumlu olacak en az iki kişi belirlenir(bir asil, bir yedek). Bu kişiler sıfır atık yönetim sistemini uygulayacak ekibin kurulmasını ve çalışmasını sağlayacak kişilerdir.

2)      Mevcut durum tespit edilmesi

Kurum içerisinde oluşan atıkların durumlarının belirlenmesi( atığın cinsi, oluştuğu birim, miktarı, atık biriktirme ekipmanları, toplama ve taşıma şekilleri atık depo alanı ve atıkların gönderildiği yerlere ilişkin bilgi ve belgelerin tespiti.

3)      Planlama

Mevcut durum göz önüne alınarak uygun bir termin planı yapılır.  Bu termin planında ihtiyaçlar belirlenir(biriktirme ve toplama ekipmanları), temin edilme süreleri dikkate alınır. Daha sonra eğitimler planlanır ve uygulamaya başlama tarihi belirlenir. Atıkların toplanması, taşınması, geçici depo alanı yeri ve yönetimi ile ilişkin işlerin ne zaman, nasıl ve kimler tarafından yapılacağı belirlenir.

4)      İhtiyaçların belirlenmesi ve temin edilmesi

Sıfır atık yönetim sistemi uygulaması yapılırken, kurumda bulunana her birim dikkate alınır ve ihtiyaç duyulacak ekipmanlar uygulamaya geçmeden temin edilir. Uygulamada kullanılacak konteyner, poşet, taşıma ekipmanı uygun renk ve boyut ta temin edilir. Atıkların geçici olarak biriktirileceği alanlar uygun bir şekilde düzenlenir.

5)      Eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılması

Gerekli olan ekipmanlar (konteyner, poşet, taşıma aracı vb.) temin edildikten sonra, uygulamaya geçmeden hedef kitlelere yönelik olarak uygulamalı eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılır.

6)      Uygulamaya geçilmesi

Sıfır atık sisteminde kullanılacak ekipmanlar çalışanların kolay bir şekilde ulaşabileceği yerlere, uygun aralıklarla yerleştirilir. Ekipmanlarda ve ekipmanlara ait tanıtım görsellerinde uygun renkler seçilmelidir. Renk belirlemesi aşağıdaki şekilde olmalıdır;

  • Kâğıt-karton atıkları için mavi,
  • Plastik atıklar için sarı,
  • Cam atıklar için yeşil,
  • Metal atıklar için gri,
  • Organik atıklar için kahverengi,
  • Geri dönüşemeyen atıklar için siyah,
  • Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova-konteynerlerde turuncu,
  • Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için şeffaf,
  • Tekstil atıkları için pembe;
  • Ahşap atıklar için turuncu,
  • İri hacimli atıklar için lila,
  • Ekmek artıkları için mor,
  • Yemek artıkları için beyaz,

7)      Raporlama

Uygulamada bulunan bütün atıklar rapor halinde kayıt altına alınır. Sıfır atık uygulamasının değerlendirilmesi için izlenir ve değerlendirilmesi yapılır. Elde edilen sonuçlar yıllık olarak raporlanır. Varsa eksiklikler yada aksayan yönler tespit edilir ve iyileştirme çalışmalarına başlanır.

Bu raporlama neticesinde ne kadar ağaç kesilmesinin önlendiğisera gazı salınımı ne kadar azaltımış, ne kadar miktarda petrolün ve doğal kaynağın kullanımı engellenmiş, düzenli depolama alanlarından ne kadar tasarruf edilmiş ve değerlendirilmiş olan atıklardan ne kadar kompost ve biyodizel üretimi gerçekleştiği rapor olarak belirlenir.

SIFIR ATIK MÜŞAVİRİ ÇEVRE DANIŞMANLIK